top of page

Wim Hof metoda a její pomoc při revmatoidní artritidě

Wim Hofova metoda se čím dál tím více dostává do podvědomí lidí. A usazuje se tam nejen jako metoda pro “šílence”, kteří lezou do ledové vody a ještě k tomu se u toho smějí, ale začíná být chápána v hlubším kontextu lidského zdraví jako celku.


Je dobře, že tomu tak je. Protože lézt do studené vody jen tak pro nic za nic je … na nic. Když pochopíme širokost a celkový přínos Wim Hof metody, tak můžeme se posunout v chápání sebe a můžeme se posunout v životě zas o kousek dopředu.

V čem je "kouzlo" Wim Hof metody?

Wim Hofova metoda je tedy celým souborem technik. Důležitou složkou je práce s dechem - ponejprv jeho uvědomování a následně i dechové techniky, které mají za cíl připravit tělo na ponor do studené vody, ale dají se skvěle využívat i bez toho. Protože díky práci s dechem si můžeme skutečně všimnout sebe - vždyť dech je tím, co nás drží při životě. Tak proč mu nedopřát pozornost? Dechové techniky je možné navíc provozovat kdykoliv a není k nim potřeba žádného speciálního vybavení. Tedy i během dne v práci je můžeme zařadit na podporu toho, co potřebujeme. Když se cítíme být pod tlakem, ve stresu, nebo bez energie, práce s dechem je tím, co nás může podpořit a “nakopnout”.

Navíc tím, že vědomě s dechem pracujeme, procvičujeme i srdce a celý cévní systém a můžeme pomoci odstranit záněty v těle.

Vědci potvrzují účinnost

Tím, jak je Wim Hotova metoda sdílena mezi nadšenci a těmi, kdo ji praktikují, začíná se dostávat do hledáčku odborníků ze strany vědců či doktorů, kteří začínají zkoumat její dopady na pacienty. Nechci se teď bavit o tom, že tato metoda pomáhá podporovat imunitu a společně se zdravým životní stylem výrazně zlepšuje kvalitu lidského života.

Chci ukázat to, že se vědecké studie začínají skutečně zaobírat tím, co lidé na sobě zkoumají a zkoušejí už dlouhodobě. A tím je to, jak jim Wim Hof metoda pomáhá při chronických či autoimunitních onemocněních.


Skvělé video, ze kterého pochopíte více, je zde:

Nyní je v běhu rozsáhlá studie, ve které je 4 skupinám injekčně podávána látka, která rozjíždí zánět v těle. Jedna skupina nepodstupuje žádnou léčbu ani praxi. Další praktikuje dechové techniky, třetí skupina se věnuje pouze chladové. Čtvrtá skupina podstupuje všechny pilíře metody Wima Hofa, tj. dechové techniky i otužování. Právě v této skupině jsou nejvýraznější a nejlepší výsledky v práci se zánětem. Konečné výstupy z těchto studií vám rozhodně zprostředkuji.


Důkaz místo slibů aneb Mirkův příběh

Rád bych zde představil příběh Mirka, který trpí revmatoidní artritidou. To je onemocnění, které již není tak vzácné, jak bychom si třeba mohli myslet. V České republice žije s touto diagnózou více než 100 000 lidí.


Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které postihuje v největší míře klouby v těle a vyvolává v nich chronické záněty. V rozvinutější variantě choroba napadne plíce a srdce a může vést až k zástavě.

Lidé, kteří trpí touto chorobou jsou léčeni kortikoidy a opiáty, které jim pomáhají zvládnout dané stavy.


Mirek prošel revmatoidní artritidou téměř se vším všudy. Nemoc začala zvolna bolestí malých kloubů, pak větších. Bolest byla tak obrovská a urputná, že nemohl téměř spát a došel k tělesnému kolapsu, kdy se mu zastavilo srdce. Naštěstí lékaři dorazili včas a pomohli ho vrátit zpět do života.

Po tomto zážitku se Mirek seznámil s knihou Wima Hofa a začal sám doma praktikovat dechové techniky. Vytrval, i když jeho rodina byla k této metodě velmi skeptická. Vytrval, protože velmi rychle na sobě začal vnímat změny. Již po několika dnech dechových technik se začal cítil lépe. Šel k lékaři, který to okomentoval slovy, že “konečně začínají zabírat léky”. Po provedení několika testů vyhodnotil, že došlo ke snížení zánětlivého parametru z Mirkových “standardních” 30 na 4.

Nicméně vše bylo připisováno lékům a Mirkovi bylo doporučeno pokračovat v této medikaci.

Týden po té se Mirek rozhodl, že léky vysadí úplně, protože věřil v sílu Wim Hofovy metody. Postupně začal přidávat do svého denního režimu otužování (studené sprchy, ne dlouhodobé sezení ve studené lázni - protože to kloubům zasaženým zánětem hodně vadí). Držel se svého plánu a pravidelně se věnoval tomu, čemu věřil. Nyní je to již dva roky, co léky vysadil a od té doby je nepotřeboval. Své zdraví podporuje i zdravým životním stylem a zdravou stravou.


Na můj rozhovor s Mirkem se podívejte zde:


Vytrvat je důležité

Protože je Mirek experimentátor a realista, sám na sobě zkoušel, co se stane, když s touto svojí rutinou přestane. Dle jeho slov, když vynechá týden, jeho zdravotní stav se výrazně zhorší. Po té, co znovu začne s dechovými technikami, jeho stav se opět vybalancuje.

Mirek je na sto procent přesvědčen o tom, že za zlepšením jeho stavu stojí metoda Wima Hofa. Je o tom přesvědčen tak, že by chtěl, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí, kteří trpí tímto typem onemocnění a sám jim ochotně rozdává rady a povzbuzuje je v jejich úsilí.

V současné době probíhá řada studií, které zkoumají skutečný a přímý vliv Wim Hotovy metody na lidské zdraví a na to, jak může pomoci proti nemocem - buď tím, že jim předejde úplně, nebo se pokusí zvrátit její průběh.


Sám Wim Hof spolupracuje s lékaři a nechává se “zkoumat” a pozorovat, aby ukázal to, co dosud lékařská věda označovala jako nemožné.


Nenechme se proto ani my svázat tím, že “to nejde”. Otevřenost k možnostem je tím, co nás posunuje a dovoluje našemu vědomí i tělu najít to, co nás může uzdravit.

Vnímejme dech

Jak je vidět, lidské bytosti jsou tak složité, že jim lékaři mnohdy ještě úplně do detailu nerozumí a neumí pomoci se vším, co lidstvo trápí.


Příroda, ze které jsme vzešli, nás ale obdarovala mnohými nástroji, které nám mohou pomoci. Nejsou snadné, protože je k nim potřeba určitá dávka disciplíny, vnímání sebe a vůle se zastavit v každodenním kolotoči.


Jsem přesvědčen o tom, že Wim Hofova metoda je silným nástrojem, který může pomoci většině z nás. Ať už bojujete s vážnou nemocí nebo chcete “jen” povzbudit imunitu.


Dech máme k dispozici kdykoliv. A vidíte sami, že dech není jen tím, co nás drží při životě, ale i něčím, co nám může život výrazně zkvalitnit - tím, že ho začneme vědomě používat.

bottom of page