top of page

Stres, stres...

...a ještě jednou stres. V poslední době se jedná o velmi skloňované slovo, nejsem si ale jistý, zda si každý, kdo o stresu mluví, dokáže představit, co přesně vlastně stres je, a především co může v nepřiměřené míře způsobit. Pojďme si to tedy vysvětlit.


Co je to stres?

Stres je ve své podstatě přirozenou reakcí organismu na nestandardní situaci. Primárním úkolem této reakce je udržet organismus "pohromadě", a tedy naživu. Našim prapředkům v dobách prehistorických (a pochopitelně nejen tehdy) pomáhal stres například zvládnout setkání s divokými zvířaty. Celý řetěz fyziologických procesů zajistil, aby byl člověk schopen podat v danou chvíli ten nejlepší možný výkon. Rozšíření zornic a cév v mozku, plicích a kosterním svalstvu mělo spolu se zvýšením krevního tlaku a zrychleným přenosem nervových vzruchů za úkol napumpovat tělo energií pro případný útěk. Teď si ale představte, že k takové přípravě organismu nedojde tváří v tvář divoké šelmě, ale v dlouhé frontě v obchoďáku.


Původce civilizačních chorob

A přesně to je důvodem, proč je stres v soudobém smyslu slova tak nebezpečný. S ohledem na zrychlený způsob současného "moderního" života, který ještě nabral na obrátkách v posledním desetiletí, spolu s právě probíhající pandemií koronaviru, dochází k tomu, že ze stresu prakticky nevycházíme. Takové permanentní pnutí ale logicky nemůže zůstat bez následků. Na základě svých výzkumů došli vědci k závěru, že nezvládnutý, a především konstantní stres je příčinou celé řady civilizačních chorob.


Mezi jinými jde především o:

- aterosklerózu

- infarkt myokardu

- cévní mozkové příhody

- vysoký krevní tlak

- obezitu

- chronický únavový syndrom

- deprese


a samozřejmě mnoho dalších. Tímto článkem vás ovšem nechci jen strašit. Mým cílem je ukázat vám možné řešení.


Někdy je stres i přínosný

Stres jako takový samozřejmě není jen tím neurčitým zlem, které nás pomalu udolává. Bez jisté dávky stresu bychom dnes neměli světové rekordy v oblasti sportu, sportovní utkání by byla bez náboje, studenti by u zkoušek byli mdlí a při opakování látky by z učiva mnoho nepochytili. Problém ale nastává v momentě, kdy se do nějaké vypjaté situace dostáváme bez vlastního přičinění. V takových chvílích je našim úkolem stres opanovat a vědomě si přivodit opětovný klid mysli.


Metoda „Ledového muže“

K tomu vám může pomoci metoda holandského "Ledového muže" Wima Hofa. Jedná se o kombinaci dechových cvičení, otužování a meditačních cvičení, které vám pomohou se stresem vědomě zacházet. Existují lidé, kteří každý den ráno vlezou pod ledovou sprchu se slovy, že „už je během dne nic horšího potkat nemůže“. V určitém ohledu mají jistě pravdu, Wim Hofova metoda je vhodnějším řešením mimo jiné i díky tomu, že se jedná o cestu postupnou. Princip spočívá ve způsobu, jak vědomě pracovat s vlastní myslí v momentě, kdy stresu čelíme. V první řadě je třeba určit, jak se tělo ve stresu chová. Jakmile se nám podaří na tyto situace ukázat a pojmenovat je, naučíme se je pomocí této metody efektivně zvládnout. Spolu s tím docílíme posílení nervového, kardiovaskulárního i dýchacího systému.


Naučme se stres zvládnout

Jen v tomto krátkém textu se slovo „stres“ objevilo celkem dvacetkrát. Osvojme si techniku zvládání stresu tak, aby se v našem životě objevovalo co možná nejméně.


A jak vám s tím mohu pomoci já? Na mém antistresovém semináři si každý z vás najde relaxační techniku, kterou snadno a rychle obnovíte energii a zbavíte se stresu. A nejen to. Více informací a možnost přihlášení najdete na stránce Antistresový seminář.

bottom of page