top of page

Knihy "ledového muže"a o jeho metodě

Na dveře zaklepal podzim. Padá listí i teploty venku a pro ty z nás, kteří se rádi otužují v přírodě, začíná jedno z nejoblíbenějších období v roce. V rámci příprav by se jistě hodilo osvěžit si některé informace, že? Nebo ještě lépe načerpat další inspiraci. Naopak ti zimomřivější z nás už pomalu začali přesouvat zimní bundy a kabáty do předních míst svých skříní, aby byly po ruce. Ale upřímně: není načase se s chladem konečně poznat trochu blíže a (pokud to jen trochu jde) skamarádit se? Ke všem zmíněným cílům může posloužit některá z knih, které bych vám rád představil v následujícím textu. Jsou to knihy, které mně samotnému pomohly již nesčetněkrát, ať už jako studnice nových nápadů nebo prachovka na ty staré.

Co tě nezabije

Scott Carney je americký investigativní žurnalista a jako takového ho v roce 2014 najal jeden nejmenovaný americký časopis, aby pro něj napsal článek diskreditující Wima Hofa včetně jeho metody. Scott si s pány z Playboye plácl a vydal se Wima navštívit do Holandska. Po určité době strávené s Wimem ho Scott nejenže nezdiskreditoval, ale navíc se z nich postupem času stali přátelé. Scott navíc prošel výcvikem Wim Hofovy metody a absolvoval i několik výstupů na Sněžku (jak jinak, než pouze v trenkách) a ve stejném úboru si vyšlápli dokonce i na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A o tom všem je jeho kniha, kterou nazval celkem výstižně CO TĚ NEZABIJE. V ní shrnuje svoje poznatky a zkušenosti s metodou, barvitě líčí i výstup na Sněžku včetně technik, které cestou využívali, a vše je doplněno i osobním pohledem na Wima Hofa jako takového.


Učeň ledu

Další knížka nese název UČEŇ LEDU a její autorkou je moje kolegyně instruktorka Wim Hofovy metody Hana Moravčíková. Hanka jezdí pravidelně s Wimem Hofem na letní i zimní expedice a ve své knize kromě svého vlastního životního příběhu představuje právě tyto zkušenosti a zážitky. Zároveň zprostředkovává i své rozhovory s lidmi, kteří se těchto expedic také účastnili. Kniha není svým rozsahem z největších, ale co do obsahu je neuvěřitelně osobní a inspirativní.

WIM HOF - Ledový muž

Která kniha v tomto výčtu nesmí chybět? Správně, je to kniha s názvem WIM HOF - LEDOVÝ MUŽ. Vzhledem k tomu, že se jedná o Wimovu autobiografii, nesmí chybět shrnutí jeho životního příběhu, od životní tragédie po vznik celosvětového fenoménu. Každá kapitola knihy obsahuje navíc celou řadu tipů a triků, jak jednotlivé prvky metody implementovat do každodenního života. Můžete se podle ní naučit, jak pracovat s dechem a jak stimulací aktivovat vlastní imunitní systém. Najdete v ní mimo jiné i způsob, jak pomoci nakopnout vlastní metabolismus, a to zejména v takových případech, kdy se člověk za rychlejší odbourávání některých látek doslova modlí (ano, dívám se tvým směrem, kocovino). Metoda práce s dechem a vědomého vystavování těla chladu má pozitivní vliv na náladu člověka, jeho spánek a kvalitu života jako takového.


Cesta ledového muže

Poslední knihou je dílo Koena de Jonga, které nese název CESTA LEDOVÉHO MUŽE. Autor sám je aktivním sportovcem, jeho doménou jsou maratonské běhy (uběhl jich už šest) a věnuje se i práci s dechem a meditacím. Narozdíl od zbývajících autorů, které jsem zde zmínil, nahlíží na Wim Hofovu metodu z vědeckého hlediska. V knize tak můžete najít, co se děje s tělem během dýchání a jaký vliv má na lidské tělo i mozek aplikace Wimovy dechové techniky. Dozvíte se tam také, jak na lidské tělo působí práce s chladem a vědomé vystavování těla chladu, a v neposlední řadě kniha přináší i několik střípků ze života Wima Hofa, které dotvářejí jeho už tak dost zajímavý životopis. K této knize mám navíc poněkud osobní vztah. Není to totiž tak dlouho, kdy jsem byl nakladatelstvím Jota požádán, abych k ní napsal předmluvu. Nedokážu slovy popsat, co to pro mě znamenalo, Wim Hof a jeho metoda mi totiž doslova a do písmene změnili život k lepšímu. Zbavil jsem se zimomřivosti a kromě všech pozitivních fyzických aspektů se cítím daleko lépe psychicky. Jako by na mě okolní svět neměl vliv se všemi negativními informacemi, které se na nás valí, na svoji vlastní náladu mám rozhodující vliv pouze já sám.


Tak to zkuste taky. Třeba vám v tom pomůže právě jedna z výše uvedených knih.


bottom of page