top of page

Mých 5 tipů, jak čelit stresu

Přišel podzim a slunce začalo chodit spát až neslušně brzy. To, že je dříve tma a obecně přes den čím dál méně světla, jednomu na náladě nepřidá. Pro mě samotného byl podzim vždy stresující. Dřívější soumrak znamenal například pocit, že jsem toho za celý den nestihl, kolik jsem chtěl. Sychravé počasí navíc neprospívalo ani mojí někdejší zimomřivosti. Co kdyby tomu šlo čelit jinak, než na sebe zádumčivě oblékat další a další vrstvy oblečení? Před třemi lety jsem se rozhodl, že místo toho, abych na sebe přes husí kůži rval další tričko a mikinu či dokonce bundu, obrátím okolnosti ve svůj prospěch.

Tělo je jako jakýkoliv jiný (byť v tomto případě jednoznačně dokonalejší) agregát poháněno energií. Tu mu dodáváme mimo jiné zdravou a vyváženou stravou, zdravým a vyváženým pobytem na čerstvém vzduchu a především zdravým a vyváženým spánkem. Zásoba energie ale není nevyčerpatelná, jazykem moderní technologie není žádný akumulátor bezedný, a proto je třeba s ní umět pracovat a jako zodpovědný hospodář ji vynakládat na takové činnosti, které nám jsou prospěšné. Mezi ně patří například pohyb, učení, myšlení, trávení a pochopitelně i imunita. Bohužel tuto energii nám (mnohdy proti naší vlastní vůli) odčerpávají i stavy nebo situace, v nichž nejsme tak úplně svými vlastními pány. Mezi takové stavy patří například stres. Jsme-li ve stresu, mnohdy nemáme chuť k jídlu, nechce se nám sáhnout po knize a (aniž bychom si to pochopitelně uvědomovali) pociťuje to samozřejmě také náš imunitní systém. (pozn.: Na začátku byla zmíněna mimo jiné i zimomřivost, a je třeba zdůraznit, že ani husí kůže není z pohledu tělesné energie tak úplně „zadarmo“.)



Jak praví známé rčení, kdo je připraven, není překvapen, a proto bych vás rád seznámil s několika tipy, které mně osobně pomáhají připravit se na podzimní období a úspěšně čelit stresu:

1. KLID, VŠÍMAVOST A VĚDOMÁ POZORNOST

Klid je lék, který je velmi účinný, a přitom není na předpis. Stresu je všude dost (v poslední době rozhodně víc, než by bylo zdrávo), buďte tedy v tomto ohledu sami sobě lékařem a naordinujte si každý den trochu klidu. Nikdo kromě vás vám ho do kalendáře nedá! Pomoci k tomu může i cvičení mindfulness, česky všímavosti, která vede k plnému prožitku daného okamžiku. Zapomeňte ovšem na náboženství nebo esoteriku, jedná se o vědecky podloženou metodu určenou ke zvládání stresových situací (s touto metodou pracujeme mimo jiné ve spolupráci s mojí ženou Martinou). Zjednodušeně lze říci: pokud jíte, jezte a všímejte si pouze jídla, nečtěte, nepište, netelefonujte. Užívejte si během dne krátké chvíle, kdy se nesoustředíte na nic jiného, než na právě probíhající činnost.

2. SPÁNEK

Představte si vaši postel jako velkou bezdrátovou nabíječku vašeho těla. Přesně tak totiž funguje a přesně tak by hlavně fungovat měla. Do ložnice nepatří televize, mobil, rohlík s vysočinou a pro mnohé bohužel ani kniha. Spánek představuje z pohledu energie zásadní složku jejího zdroje a tak bychom k němu také měli přistupovat, protože opět z pohledu energie určuje kvalita spánku kvalitu dne, který bude následovat. Několik zásadních bodů - chlad, klid a tma. Takže ve stručnosti - zhasnout, zahodit mobil do vedlejší místnosti, vyvětrat a alou do peřin. Více tipů ke zkvalitnění spánku najdete zde.

3. PŘÍRODA

Jsme součástí přírody. A věřte tomu, že když vyrazíte ven, příroda vás ráda uvidí. Udělejte si každý den čas na procházku (bez sluchátek a telefonu), a to tím spíš, máte-li v docházkové vzdálenosti les, park nebo alespoň louku. Jedna věc je, že můžete na chvíli změnit prostředí, vyčistit si hlavu, nadýchat se čerstvého vzduchu, navíc procházka lesem má i terapeutický účinek. Pokud chcete další důkazy, klikněte sem.

Lze libovolně kombinovat s bodem č. 1.

4. JÁ, JÁ, JÁ A JENOM JÁ

Tímto bodem nemyslím sebe, ale vaše "já". Najděte si chvilku sami na sebe, na své koníčky, prostě na něco, co vás baví (třeba na knihu, kterou jste si po přečtení bodu č. 2 odnesli z ložnice). Pro mě je takovou chvilkou ráno, kdy zbytek rodiny ještě spí. Cvičím jógu, dechová cvičení, medituji. Zásadní pro tento bod je mít nějakou činnost, při které se cítíme dobře. Čas na věci, které máme rádi, nám rovněž pomůže úspěšně čelit stresu. Pokud žádnou takovou činnost nemáte, ale rádi byste měli, není možná snadné něco takového najít, ale rozhodně to není nemožné. Inspirací může být například FOCUS notebook od Dana Gamrota, což je ve své podstatě zápisník pro ty, kdo potřebují pomoci s hledáním priorit a následně i jejich plněním. Více informací najdete zde.

5. WIM HOF METODA

Tento bod nemůže chybět, už jenom z toho důvodu, že mně Wim Hofova metoda změnila život (když ne od základů, tak alespoň zásadně). Jak konkrétně, to se dozvíte v dalším článku, kde najdete i příběh samotného autora této metody, Wima Hofa. Ve stručnosti lze říci, že jsem se díky této metodě zbavil mimo jiné i své vrozené zimomřivosti a špatných podzimních nálad. Pozor, spoiler: v žádném případě není žádoucí začít dělat vše, o čem je tato metoda, najednou a hned. I kdybyste si díky této metodě osvojili "jen" metodiku dechových cvičení, je to obrovský posun. Ale byla by škoda zůstávat jen v půli cesty. A jaká ta cesta je, to se dozvíte v dalším článku.



bottom of page