top of page

Jak posílit naši imunitu

Příchod zimního období kdysi neznamenal nic jiného, než že končí podzim a začíná zima. Dnes to kromě toho znamená i epidemii chřipky, v letošním roce navíc s nadstavbou v podobě koronaviru. Každodenní nápor na naše zdraví (ať už se jedná o nápor jakéhokoliv původu) má výraznou posilu v podobě výkyvů počasí a ruku v ruce se všudypřítomným stresem valnou většinu z nás dříve či později dožene. Co kdyby Vám někdo řekl, že se na toto roční období můžete připravit i jinak, než vytáhnout ze skříně zimní bundu? Protože to, co stojí mezi Vámi a Vašim zdravím, není nic jiného, než Vaše vlastní imunita. Neptejte se, co pro Vás může Vaše imunita v tomto období udělat. Zeptejte se, co můžete udělat Vy pro ni. A právě to si shrneme v následujícím článku.


SPÁNEK

Existuje celá řada věcí, které pozitivně ovlivňují naši imunitu, a vyjmenovat je všechny by trvalo dlouho. Pojďme si ale shrnout ty nejzákladnější. První z nich je jednoznačně spánek. Během spánku naše svaly odpočívají, mysl třídí vzpomínky a celé tělo regeneruje a nabíjí se energií na další den. Platí, že jaký je spánek, takový je i celý následující den, proto bychom se měli snažit, aby byl co možná nejkvalitnější. Chodit spát a vstávat bychom měli přibližně ve stejnou dobu, před spánkem bychom se neměli přejídat (mimochodem, strava je dalším aspektem, který je třeba při posilování naší imunity zohlednit a ještě se k ní určitě dostaneme) a naši postel bychom neměli využívat k jiným účelům, než pro jaké je určena. Ložnice je zónou klidu, do postele tedy kromě polštářů, peřin a případně i partnera nebo partnerky nepatří kniha ani jídlo, natožpak mobilní telefon. Důležitý je i čerstvý vzduch, před spaním tedy nezapomeňte pořádně vyvětrat.

STRAVA

Nezpochybnitelný vliv na naši imunitu má samozřejmě to, co jíme. Vyvážená a zdravá strava má vliv na naše zažívání a v konečném důsledku i na naše psychické rozpoložení. Provázanost psychiky (nebo chcete-li stresu) a trávení si uvědomíme vždy, kdy se nám v důsledku nervového vypětí stáhne žaludek, a my nemáme na jídlo chuť, nebo nás naopak kvůli nervům trápí řídké případy s hustým běháním. Vyvážená strava nám pomáhá udržet střeva a symbiotické bakterie, které v něm žijí a podporují trávící procesy, v dobré kondici a plně funkční. Právě jídlem přijímáme veškeré živiny potřebné pro činnost našeho těla, proto bychom měli dbát na původ potravin. Mražené polotovary nebo produkty řetězců rychlého občerstvení nás možná zasytí, ale jejich výživová hodnota není valná (lépe řečeno se dost významně blíží nule). Vedle toho je tu i dopad na náš trávící systém, pro který je složité si s takovou hmotou poradit. V našem jídelníčku by se tak mělo objevovat jak maso (ideálně z farem, chované tradičním způsobem), vejce, ryby, zelenina (nejlépe sezónní a ideálně opět od farmáře nebo zahrádkáře) a ořechy. Tak zajistíme tělu dostatek bílkovin, díky nimž vzniká v těle serotonin, jeden z hormonů štěstí, a samozřejmě dostatek celé řady vitamínů, minerálů a vlákniny.

POHYB

Jsme odpočatí a najedení, co nám chybí? Je to samozřejmě pohyb, další důležitá složka posilování imunity. Najděte si každý den chvilku na procházku, tím spíš, bydlíte-li nedaleko lesa, louky nebo parku. Budete mít možnost nadýchat se čerstvého vzduchu, odreagovat se a pohybem uvolnit něco endorfinů, jejichž cílem je zlepšení Vaší nálady. Postupně můžete do svého denního plánu zařadit i cvičení, v dnešní době máme možností skoro až nepřeberné množství. Příjemným způsobem je jóga, spojení cvičení a meditací, které pomohou posílit tělo a zároveň uklidnit mysl. Během procházky nebo cvičení budete sami se sebou, budete mít možnost soustředit se pouze na sebe a svůj pohyb a dech.

OTUŽOVÁNÍ

Máte připravené zimní oblečení? Kdo je připraven, není překvapen, říká se. Ale na počasí, které v současnosti panuje na druhé straně našich oken, se oblečení připravuje jen velmi těžko. Pokud se oblékneme málo, je nám zima. Pokud se oblékneme moc, můžeme se zpotit a ofouknout. Ideálním řešením je naučit tělo reagovat na výkyvy počasí bez našeho zásahu. A to lze právě otužováním. Pravidelnými studenými sprchami jednak připomeneme našim cévám a kapilárám, jak mají reagovat na změnu teploty, jednak tím samým zároveň posílíme náš kardiovaskulární systém. Ven se pak nebudeme muset oblékat tolik, tudíž nehrozí, že bychom se zpotili a ofoukli. A kromě toho pak doma ušetříme za topení. Otužovat bychom se měli začít postupně a laskavě. Pokud se cítíte dobře, pojďte začít ještě dnes. Až si večer budete dávat tradiční teplou sprchu, zkuste na závěr ubrat teplou, na začátek jen malinko. Pak ještě o trochu a ještě jednou. Dá se to vydržet? Dá, viďte. Kdybyste si takovou vodu pustili hned na začátku večerní hygieny, byli byste ten den bez sprchy. Tímto postupným ubíráním docílíme toho, že si tělo na chladnější vodu zvyká mnohem plynuleji. Soustřeďte se na svůj dech, dýchejte pravidelně a zkuste to chvilku vydržet. A až půjdete zítra pod sprchu, zkuste to znova.


WIM HOFOVA METODA

Nejvyšším stupněm, jak posílit svoji imunitu, je schopnost aktivně ji ovládat. Právě toho je schopen Wim Hof a právě to se podařilo dokázat během vědeckých bádání, které Wim Hof podstoupil v roce 2011. Pravidelné otužování spolu s dechovými cvičeními umožňuje Wimovi řídit vlastní endokrinní systém a tím i spustit činnost imunitního systému v boji proti začínajícímu zánětu. Může se zdát, že Wim Hof je anomálií, opak je ale pravdou. Pokud to dokážu já, dokážete to taky, říká. Tak proč to nezkusit?


bottom of page