top of page

Půst - očista organismu

Přichází jaro a s ním i období půstu. Postní doba, kterou drželi naši předci, následovala po období masopustu a předcházela největšímu křesťanskému svátku - Velikonocím. Když se řekne půst, mnoho lidí si představí hlad a s ním spojený stres a nervozitu. Důležité je hned na začátku říct, že půst není totéž, co hladovka a ještě důležitější je zmínit, že správně držený půst může být pro naše tělo nesmírně prospěšný. Pojďme si tedy takový půst trochu přiblížit.


ŽROUTI ENERGIE

Podle křesťanské tradice byl půst držen čtyřicet dní. Lidé jedli pouze jednou za den a svoji energii věnovali duševní přípravě na velikonoční svátky a projevy milosrdenství vůči ostatním. Tolik k tradicím. Z vědeckého hlediska je pak půst vysoce efektivním způsobem obnovení tělesné rovnováhy, očisty organismu a energetického restartu. Během půstu se obnovuje činnost orgánů, tělo se čistí a zdokonalují se i smyslové vjemy a naše soustředění. Proč tomu tak je? Zkusme si to vysvětlit. Stejně jako každá věc něco stojí, i každá lidská činnost, každý úkon, spotřebuje nějaké množství energie. Potřebujeme ji na běžné činnosti, chození, dýchání, myšlení, tělesná cvičení, dokonce ani chod samotných orgánů se bez energie neobejde. A to samozřejmě platí i v případě trávení. Vzpomeňte si, jak se cítíte po nedělním obědě, kdy se dosyta najíte. Jste unavení a zralí na šlofíka. A to je právě z toho důvodu, že tělo potřebuje energii pro strávení oběda. A vzhledem k tomu, že zásoba energie není nevyčerpatelná, musí tělo někde ubrat, aby jí na trávení zbylo dost.


SAMOČIŠTĚNÍ TĚLA

Při půstu je tomu tedy přesně naopak. Energie, kterou by tělo vydalo na trávení, mu zbyde, proto ji může distribuovat jinam, může se zaměřit samo na sebe, na svoji údržbu, na svoje zdokonalení. Jedním z nich je proces vědecky zvaný autofagocytóza nebo autofagie. Zjednodušeně se jedná o proces rušení starých a nefunkčních buněčných struktur a spojení, v praxi tedy o očištění organismu, a tím samým současně zdokonalení činnosti jednotlivých orgánů. Během půstu se čistí játra, ledviny i zažívací systém, zvyšuje se schopnost soustředění, prohlubují se jednotlivé vjemy a zbystřují se smysly.


ZOHLEDNĚTE SVŮJ ZDRAVOTNÍ STAV

Než se do půstu doopravdy pustíme, je velmi důležité ověřit si, zda je pro nás tato metoda vhodná. Ne každému totiž může prospět. Ti z nás, kteří užívají léky, diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce nebo střev si nejdříve musí ověřit, zda je pro ně půst to pravé. Ač je to metoda efektivní, rozhodně není samospásná a v první řadě je třeba myslet na vlastní zdraví. Teprve pak můžeme s půstem začít.


PŮST NENÍ HLADOVKA

Dále cítím potřebu zopakovat, že půst rozhodně není hladovka. Při hladovce člověk nejí vůbec, tudíž nepřijímá vůbec žádnou energii, tělu tak chybí i energie nezbytná pro chod vlastních orgánů a tu pak musí čerpat z vlastních zásob. Neubývají tak jen zásoby tukové, ale i ty svalové, jak klesá podíl vody v těle. Zvyšuje se riziko osteoporózy a dalších zdravotních problémů. Během takové hladovky člověk možná zhubne, jakmile ale začne opět jíst, přibere dvojnásob, protože si tělo ze strachu před dalším hladem udělá zásoby na případné další dny hladu. Taková hladovka nám tedy může jen uškodit, kromě jednoznačných vlivů fyzických má vliv i na naše psychické rozpoložení, hladovějící člověk je nervózní a ve stresu. Klíčovým slovem je tedy laskavost a sebeláska, se kterou bychom měli k přechodnému omezení jídla přistupovat.


JAK ZAČÍT

Existuje celá řada způsobů, jak začít půst držet. Rozhodně není nezbytné hned přestat jíst, pít jen pramenitou vodu a vydržet to tak dlouho, jak to půjde. Pro začátek můžete třeba vynechat jídla tučná, smažená, uzeniny a cukry. Nahradit je lze ořechy, ovocem, zeleninou a z nich doma připravenými šťávami a džusy. Nejprve můžete jídlo vynechat v určitých hodinách během dne (například jíst pouze od 9 do 17) a postupně zařadit jedno i vícedenní půst. Minimálně zpočátku je dobré plánovat si postní dny na dny pracovního klidu, kdy nečekáme žádný zvýšený výdej energie. Půst je pak vhodné spojit s dalšími aktivitami - například procházkami v přírodě nebo Wim Hofovou metodou vědomého otužování, dechových cvičení a meditací. Tím dodáme celému procesu další rozměr, kromě toho nám k tomu dá naše vlastní tělo prostor díky přebytku energie nespotřebované trávením. Inspirovat nás mohou i programy společností, které se zaměřují na zdravou výživu. Tím může být například UGO očistný půst. Negativem tohoto programu může být tvorba plastového odpadu. Jako inspirace je to ale příklad vhodný. Dalším programem, který lze využít, může být i kokosový detox.


LASKAVĚ, LASKAVĚ, LASKAVĚ

Měli bychom mít na paměti, že půst je něco, co děláme sami pro sebe a pro své vlastní tělo, a s ohledem na to k němu přistupovat vědomě a laskavě. Určitě bychom se v předvečer začátku půstu neměli naprásknout smaženým jídlem a druhý den do toho skočit rovnýma nohama. Připravujeme-li se na období bez jídla, měli bychom zhruba dva dny před jeho začátkem konzumovat pouze lehčí stravu, abychom tělo na nadcházející půst připravili. Také bychom z něj neměli mít strach. Pan Jaroslav Dušek v jednom ze svých krásných povídání říká, že daleko horší než půst samotný je strach z něj, stejně tak jako myšlenka, že bez jídla se nedá žít. Půst je přínosný pouze tehdy, pokud se člověk postí vědomě a laskavě. Slova pana Duška si můžete poslechnout zde. Říká mimo jiné, že k půstu se nelze nutit, což jen potvrzuje teorii laskavého a vědomého přístupu, která je pro jakoukoliv práci se sebou samým zcela zásadní.


WIMOVA VÝZVA JEDNODENNÍCH PŮSTŮ

Půstu se samozřejmě věnuje i Wim Hof. Pokud máte rádi výzvy, můžete po náležité přípravě vyzkoušet Wimovu výzvu jednodenních půstů. Spočívá v tom, že na jeden den v týdnu zařadíte půst. Očistíte svůj organismus a dopřejete svému tělu energetický restart. Během půstu můžete buď jíst jen ovoce a zeleninu, pít doma připravené šťávy nebo jen pramenitou vodu, důležitý je ohled na svůj vlastní pocit. Sami budete překvapení, jak vám takový půst může prospět.


A CO PAK?

Stejně tak, jako se tělo musí připravit na začátek půstu, musí se připravit i na to, co přijde po něm. Po skončení půstu bude váš zažívací systém prázdný a stažený, připravený na potravu, kterou mu dopřejete. S opětovným zařazením jídla bychom neměli spěchat, tělu bychom měli dopřát pozvolný začátek a hlavně klást důraz na kvalitu a čerstvost potravin, udržíme si tak svěžest a vitalitu nabytou během postního období.


"Půstte" se do toho!

Comments


bottom of page